Pacienții cu fibrilație atrială prezintă un risc crescut de mortalitate, risc de accident vascular cerebral, risc de apariție a insuficienței cardiace. Poate să apară și scăderea capacității cognitive sau depresie.
Simptomele fibrilației atriale
De multe ori, fibrilația atrială este complet asimptomatică. În această situație fibrilația se detectează când pacientul efectuează o elecrocardiogramă sau când își măsoară tensiunea arterială. Simptomele fibrilației atriale pot include palpitații, scăderea tolaranței la efort, senzație de bătăi neregulate ale inimii, amețeli, durerea în piept, oboseală și dificultăți de respirație.
Factorii favorizanți apariției fibrilației atriale pot fi inclusiv vârsta, hipertensiunea arterială, boala coronariană, bolile de inimă congenitale, bolile pulmonare sau consumul excesiv de alcool, însă poate să apară fără să existe un factor favorizant..
Fibrilația atrială este o aritmie în care ritmul cardiac este neregulat și adesea rapid, apare atunci când semnalele electrice care controlează bătăile inimii devin haotice și necontrolateDr. Radu Roșu - Medic Primar Cardiolog
Competență Electrofiziologie și Artimologie
Tratamentul fibrilației atriale
Există trei piloni de urmat în tratamentul fibrilației atriale:
- Evitarea accidentului vascular cerebral prin administrare de tratament anticoagulant;
- Ameliorarea simptomelor inclusiv prin medicamente antiaritmice sau prin proceduri intervenționale;
- Managementul factorilor de risc și a comorbidităților care au favorizat apariția fibrilației atriale.
Se recomandă ca doar după al doilea episod de fibrilație atrială să se implementeze un tratament de către medicul cardiolg. Indiferent de tratamentul recomandat, pacientul trebuie să țină strâns legătura cu medicul cardiolog. Medicația antiaritmică are o eficacitate de peste două ori mai mică decât procedura intervențională.
Procedura de ablație a fibrilației atriale poate fi luată în considerare chiar înainte de a urma un tratament medicamentos. Uneori poate fi considerată cea mai bună variantă de tratament. La pacientul asimptomatic cu o fibrilație atrială veche, mai mult de 1 an, nu se recomandă procedura de ablație a fibrilației atriale. Se recomandă doar tratamentul medicamentos antiaritmic și control periodic la medicul cardiolog.
Cel mai important e ca procedura de ablație a fibrilației atriale să se facă în momentul potrivit, acest lucru fiind indicat de medicul cardiolog. Ablația fibrilației atriale poate fi recomandată, de asemenea, pacienților care nu răspund la tratamentul cu medicamente antiaritmice sau care au efecte secundare adverse semnificative din cauza acestora. De asemenea, poate fi recomandată persoanelor cu fibrilație atrială persistentă sau paroxistică care prezintă simptome semnificative și care nu pot fi controlate prin alte metode de tratament.
Fibrilația atrială nu are un tratament definitiv, iar tratamentul prin ablație se face de mai multe ori în viața unui pacient.
Programările se fac la numerele de telefon +40 262 206179, +40 262 206180 sau +40 730 093922 de luni până vineri între orele 08:00-16:00.